Silver Plated : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η επένδυση αργύρου (ή επιμετάλλωση αργύρου), αναφέρεται στη διαδικασία εναπόθεσης ενός λεπτού στρώματος αργύρου σε ένα μέταλλο βάσης, όπως χαλκό, ορείχαλκο, κλπ. Αυτή η διαδικασία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1830, όπου ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκε για καλύπτει ένα μέταλλο με ένα στρώμα αργύρου. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως λόγω του χαμηλότερου κόστους σε συνδυασμό με τα πολλά οφέλη που προσφέρει. Πιο συγκεκριμένα, η επένδυση αργύρου (silver-plated) συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της αγωγιμότητας, αποτρέπει τη διάβρωση του κοσμήματος, προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στυλάτη διακόσμηση κοσμημάτων.

Οι πιο δημοφιλείς τύποι αργύρου για την επιμετάλλωση είναι: το επιχρυσωμένο ασήμι και το ασήμι. Αυτό το άρθρο αναλύει όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα silver-plated κοσμήματα και πώς να τα φροντίσετε, ενώ παράλληλα εξετάζει το αν η επένδυση από ασήμι είναι καλύτερη από ανοξείδωτο ατσάλι.

Τι σημαίνει ασημένια επιμετάλλωση στα κοσμήματα;

Η επάργυρη επένδυση, όπως αναφέρθηκε, ουσιαστικά καλύπτει ένα μέταλλο με ένα στρώμα αργύρου. Το πάχος αυτής της επικάλυψης μετριέται σε microns (1 micron είναι περίπου 0.0001 εκατοστά) και μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 1-40 microns. Για τα κοσμήματα, αυτό το εύρος περιορίζεται στο 1-10, με τον μέσο όρο να είναι περίπου 2 microns. Ένας από τους κύριους παράγοντες στην επιλογή των καταναλωτών μεταξύ επιχρυσωμένου ασημιού και καθαρού ασημιού είναι το κόστος. Το επιχρυσωμένο ασήμι αποτελεί σημαντικά οικονομικότερη επιλογή διότι αποτελεί συνδυασμό διαφορετικών υλικών. Ένα κόσμημα από καθαρό ασήμι αποτελείται συνήθως από 92,5% καθαρό ασήμι, με το υπόλοιπο να αποτελείται από άλλα μέταλλα. Αντίστοιχα, ένα επάργυρο (silver-plated) κόσμημα, είναι συνήθως σχεδιασμένο από συνδυασμό ασημιού, χαλκού, κασσίτερου, ορείχαλκου, κλπ.

Τα silver-plated κοσμήματα αμαυρώνουν;

Όχι, με τη σωστή φροντίδα και περιποίηση τα silver-plated κοσμήματα δεν αμαυρώνουν με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα, τα silver-plated κοσμήματα είναι πιο ανθεκτικά από το καθαρό ασήμι λόγω του βασικού τους μετάλλου, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιο εύκολα να καθαριστούν. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τα silver-plated κοσμήματά σας από το να αμαυρώσουν εύκολα:

  • Βγάλτε τα silver-plated κοσμήματά σας για εργασίες που απαιτούν να έρθετε σε επαφή με υγρές και χημικές ουσίες. Αυτό περιλαμβάνει βαριές δουλειές του σπιτιού, κηπουρική, μπάνιο σε πισίνα κ.λπ.
  • Όταν χρησιμοποιείτε επιβλαβή και επικίνδυνα υλικά, φροντίστε να φοράτε γάντια για προστασία από ανεπιθύμητους λεκέδες.
  • Αποφύγετε την πολύωρη χρήση των silver-plated κοσμημάτων σας. Τα έλαια και οι διάφορες ουσίες (όπως εφίδρωση κ.α.) που παράγει το δέρμα μας υποβαθμίζουν το στρώμα αργύρου που περιβάλλει τα silver-plated κοσμήματα.
  • Προτιμήστε να αποθηκεύετε τα κοσμήματα που αποτελούνται από τα ίδια μέταλλα/επένδυση στο ίδιο δοχείο.
  • Το θείο/θειάφι είναι μια μεγάλη αιτία που το ασήμι χάνει τη λάμψη του και μακροχρόνια οδηγεί στην αμαύρωσή του. Ιδανικά, για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση των κοσμημάτων σας στο θείο/θειάφι, αποθηκεύστε τα κοσμήματά σας σε αεροστεγή δοχεία με χαρτί κατά της αμαύρωσης.
  • Αποφύγετε να γυαλίζετε ή να καθαρίζετε υπερβολικά τα silver-plated κοσμήματά σας. Η συχνή τριβή και εκκαθάριση με χρήση μη-ειδικών υγρών και χημικών ουσιών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ανεπιθύμητη φθορά, που μπορεί να διαβρώσει την επένδυση.

Είναι καλύτερα τα επάργυρα κοσμήματα από ανοξείδωτο ατσάλι;

Η σωστότερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι καταλήγει τελικά στις ατομικές προτιμήσεις του καθενός. Το ανοξείδωτο ατσάλι έχει σίγουρα κάποια πλεονεκτήματα, μεγαλύτερο από αυτά η τιμή του, καθώς είναι σαφώς οικονομικότερο υλικό απ’ ότι το ασήμι. Επίσης το ανοξείδωτο ατσάλι είναι πολύ πιο σκληρός από το ασήμι, πιο συγκεκριμένα το πρώτο βαθμολογείται γύρω στο 5 στην κλίμακα Moh, ενώ το ασήμι έχει σκληρότητα περίπου 3 Moh. Ακόμη, ο ανοξείδωτος χάλυβας δεν αμαυρώνει, όμως είναι δεδομένο πως δεν θα παραμείνει ποιοτικός για πολλά χρόνια εάν δεν διατηρείται σωστά. 

Το κύριο πλεονέκτημα που έχει το ασήμι έναντι του ανοξείδωτου χάλυβα είναι η λαμπερή, βασιλική του εμφάνιση. Τα κοσμήματα από ανοξείδωτο ατσάλι έχουν μια πιο θαμπή εμφάνιση και αυτό μπορεί συχνά να είναι ο καθοριστικός παράγοντας πριν κάνετε μια αγορά. Ακόμη, το ασήμι έχει σαφώς μεγαλύτερη εμπορική αξία, κάτι που το κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό σε περίπτωση που θέλετε να δωρίσετε κάποιο κόσμημα σε αγαπημένο σας πρόσωπο, και μπορεί να αποτελέσει μια καλή επένδυση για το κατάλληλο άτομο.

Εδώ είναι οι ιδανικές επιλογές δώρου για σένα και τους αγαπημένους σου. 

Ένα μείγμα κοσμημάτων για όπου κι αν βρίσκεστε, οποιαδήποτε περίσταση και είδος ντυσίματος.

“Α unique story behind every jewelry”

Η online κοινότητα της Moir Jewels μεγαλώνει μέρα με τη μέρα μοιράζοντας ιστορίες και συναισθήματα για εμάς και για εσάς.
Μοιράσου κι εσύ τις εμπειρίες σου μαζί μας.