Οι Murano καρδιές μας

Murano, Italy

Το Μουράνο είναι παραδοσιακά γνωστό για την υαλουργία του από το 1270 και ιδιαίτερα για τις λάμπες και τα κομψοτεχνήματα από «Κρύσταλλα Μουρανο». Επρόκειτο για ένα νησί που βρίσκεται στη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας, στη βόρεια Ιταλία και αποτελεί στην ουσία μία συστάδα νησίδων που χωρίζονται από στενά κανάλια και συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες, όπως ακριβώς και η ίδια η Βενετία, αποτελώντας έτσι έναν πολύ όμορφο και ιδιαίτερο προορισμό.

Η φήμη του Μουράνο ως κέντρου υαλουργίας εκκινεί ήδη από το 1291, όταν όλοι οι Βενετσιάνοι υαλουργοί διατάχθηκαν να μεταφέρουν τα εργαστήριά τους στο Μουράνο για λόγους ασφαλείας από μία πυρκαγιά. Τον επόμενο αιώνα άρχισαν εξαγωγές σε διάφορες χώρες για εμπορικούς σκοπούς και το Μουράνο έγινε έτσι γνωστό σε πρώτο στάδιο για τις γυάλινες χάντρες και τους καθρέφτες του. Το γυαλί Aventurine επινοήθηκε στο Μουράνο, το οποίο για ένα διάστημα ήταν ο κυριότερος παραγωγός γυαλιού σε όλη την Ευρώπη. Σε μετέπειτα χρονικό διάστημα, το νησί έγινε διάσημο για τους πολυελαίους του.

Οι υαλουργοί μετατράπηκαν ταχύτατα στους πλουσιότερους και τους πλέον εξέχοντες κατοίκους του νησιού. Περίπου από το 1400 τους επιτρεπόταν η τιμή να κατέχουν ξίφη, απελάμβαναν ασυλία έναντι διώξεων από το Ενετικό κράτος και πάντρευαν τις κόρες τους με γόνους πλούσιων οικογενειών της Βενετίας. Ωστόσο, αν και επωφελούνταν από αρκετά προνόμια, οι υαλουργοί του Μουράνο απαγορευόταν να φύγουν από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από αυτούς διακινδύνευσαν με κίνδυνο τη ζωή τους να μεταναστεύσουν και ίδρυσαν βιοτεχνίες σε κοντινές πόλεις, αλλά και πιο μακριά, μέχρι την Ολλανδία και την Αγγλία.

Υαλουργός του Μουράνο επί τω έργω

Οι υαλουργοί του Μουράνο κατείχαν για αρκετούς αιώνες το μονοπώλιο στην παραγωγή γυαλιού και κρυστάλλων υψηλής ποιότητας, αναπτύσσοντας ή βελτιώνοντας πολλές και παραδοσιακές τεχνικές: παραγωγή κρυστάλλου, σμάλτου, γυαλιού με νήματα χρυσού (aventurine), πολύχρωμων γυαλιών (millefiori), γαλακτόχρωμου γυαλιού (lattimo) και απομιμήσεις πολύτιμων λίθων από γυαλί. Σήμερα οι τεχνίτες του Μουράνο χρησιμοποιούν αυτές τις παλιές μαζί και με νέες τεχνικές για την παραγωγή πλήθους αντικειμένων, από γυάλινα έργα σύγχρονης τέχνης και γυάλινα κοσμήματα, μέχρι κρυστάλλινους πολυελαίους. Έτσι, λοιπόν, και οι Murano καρδιές μας ανήκουν στην κατηγορία αυτή των γυάλινων κοσμημάτων που φτιάχνονται με αυτήν την ιδιαίτερη τεχνική και των οποίων η ιστορία έχει τις ρίζες της στην αγαπημένη μας Ιταλία.

“Α unique story behind every jewelry”

Η online κοινότητα της Moir Jewels μεγαλώνει μέρα με τη μέρα μοιράζοντας ιστορίες και συναισθήματα για εμάς και για εσάς.
Μοιράσου κι εσύ τις εμπειρίες σου μαζί μας.